DEN PERFEKTA GÅ-BORT-PRESENTEN



Det är alltid roligt att ha någont litet med sig när man ska på middag eller fest och jag tycker att det är extra roligt att ge bort saker som man själv har gjort. Jag hittade ett recept på hjärtformade knäckebröd och tänkte direkt att dessa i en fin gammal glasburk blir den perfekta gå-bort-presenten. Dessa ska verkligen provbakas inom kort!


Recept och bild från recept.nu

Ingredienser
1 pkt torrjäst
2 tsk salt
5 dl mjölk
6 dl vetemjöl
6 dl fint rågmjöl
2 tsk mald anis
1 msk hel brödkummin
2 tsk mald fänkål
4 dl grovt rågmjöl till utbakning

Blanda de torra ingredienserna, inklusive jästen i en bunke.

Värm mjölken till 45 grader och blanda med mjölmixen. Knåda inte mer än att degen precis går ihop. Ju mer du knådar, desto luftigare bröd. För knäckebröd gäller med andra ord det omvända jämfört med mjukt bröd: brödet ska innehålla så lite luft som möjligt.

Dela degen i åtta delar och gör en boll av varje degbit. Lägg bollarna på ett fat, täck med plastfilm och låt dem vila i kylen i 2 timmar.

Sätt ugnen på 180 grader.

Kavla ut varje degboll mycket tunt. Använd grovt rågmjöl vid kavlingen. Avsluta med att använda en kruskavel som gör små hål i degen.

Ta ut portionsbröd med hjälp av pepparkaksformar eller använd en degsporre till att skära ut önskad form.

Lägg bröden på bakplåtspapper och grädda 7-10 minuter. Låt kallna utan duk.

 






Har du något på hjärtat?




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0
bloglovin

© Anna & Frida (gammalsomny.blogg.se)